تفاوت میان پلاک و جرم دندان چیست؟
جرم دندان چیست و چطور تشکیل میشود؟
جرم دندان در حقیقت جرم تجمع محکم و سخت شده پلاکهای میکروبی است که به دندانها چسبیدهاند و با مسواک زدن نیز تمیز نمیشوند. پلاک میکروبی نه تنها باعث پوسیدگی دندان میشود، بلکه فعالیت میکروبهای موجود در آن باعث آسیب به لثه و ایجاد التهاب در ناحیه لثه (ژنژیویت) نیز خواهد شد. اگر شخصی خوب مسواک نزند، پلاکهای میکروبی کاملاً حذف نمیشوند و به تدریج بر ضخامت آنها افزوده میشود، پلاکهای میکروبی ضخیم شده، تحت تأثیر کلسیم بزاقی میتوانند به مواد معدنی موجود در دندان اتصال شیمیایی پیدا کنند. این فرایند منجر به تشکیل جرم میشود.
تفاوت بین پلاک و جرم دندان
اصطلاحات پلاک دندان و جرم دندان اغلب به جای یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند، اما دقیقاً یکسان نیستند. در ادامه دندانپزشک ترمیم و زیبایی درباره تفاوت پلاک دندان و جرم دندان بیشتر توضیح داده است.
پلاک دندان چیست؟
پلاک مادهی چسبناک، بدون رنگ و نرمی است که در اطراف خط لثه جمع میشود. پلاک غشایی از باکتری است که از ذرات غذا و بزاق ساخته شده و هر روز بر روی دندانها جمع میشود. پلاک سبب آسیب به دندانها و لثهها میگردد زیرا میتواند موجب کرم خوردگی دندان، بیماری لثه و التهاب لثه شود و در صورتی که هر روز از بین نرود میتواند سختتر شده و تبدیل به جرم شود.
بیشتربخوانید... لمینت دندانهای پایین
اگر پلاک دندان از بین نرود میتواند منجر به مشکلات جدی و دردناک دندان شود:
پوسیدگی دندان: زمانی که پلاک با قند در دهان ترکیب میشود (ناشی از غذا یا نوشیدنی)، موجب تولید اسید میشود. این اسید سبب پوسیدگی یا ایجاد حفره در دندانها میگردد.
جرم دندان: پلاک با گذشت زمان (پس از چند روز) سخت و آهکی شده و موجب تولید جرم میشود.
التهاب لثه: زمانی که پلاک در خط لثه ایجاد شود موجب التهاب لثه میگردد.
بیشتربخوانید... دندانپزشکی در بارداری
جرم دندان چیست؟
جرم به رنگ زرد یا قهوهای مایل به زرد است و بصورت سخت، متخلل و شکننده میباشد. جرم میتواند ظاهر بسیار ناخوشایندی داشته باشد و در امتداد خط لثه شکل بگیرد. جرم از پلاک سخت شدهای تشکیل شده که از بین نرفته است. دلیل سختی آن این است که از رسوبات معدنی موجود در بزاق، حاصل شده است.
اگر جرم دندان از بین نرود، به رشد و آهکی شدن خود ادامه میدهد و میتواند مشکلات زیر را ایجاد کند:
· پوسیدگی دندان؛
· بیماری لثه؛
· افتادن دندان؛